tiistai 26. elokuuta 2014

Pennuista tulkittua...

Kaveruksia on hauska katsella ja seurata. Kyllä luonteissa on selviä eroja. On mielenkiintoista nähdä miten varhaispentuvaiheen luonteet korreloivat aikuisen koiran luonteeseen ja käytökseen. Kerron mitä olen tässä vaiheessa koirista havainnut. Tärkeää on muistaa, että kerron lähinnä mitä eroja pennuilla on keskenään. Pentueen perustaso vaikuttaa sitten absoluuttisiin ominaisuuksiin. Esimerkiksi saksanseisojat ovat monesti vilkkaita. Näin ollen pentueen rauhallisin koira voi olla vilkas, jos verrataan toiseen rotuun. Koulutuksella ja elinoloilla voi vaikuttaa paljon koiran pentuvaiheessa, nuoruudessa ja vielä aikuiseen koiraankin. Niimpä liikaa ei pidä antaa painoarvoa tässä vaiheessa tehdylle luonnetulkinnalle.
Kaikki pennut ovat reippaita, aktiivisia, hyviä syömään, kovia liikkumaan, rohkeita ja taistelijoita. Kulmaukset ovat hyvät ja liikkeet sujuvia. Kaikki osaavat juosta ja hyppiä.

1 Smith. Kolmen suurimman uroksen joukossa. Sosiaalisin kaikista. Alkoi nuorimpana leikkimään ihmisen kanssa. Edelleen aktiivinen kontakti ihmisiin. Vilkas, leikkisä. Ei ole äänekkäin. Sopusuhtainen kaunis rakenne. Rohkea ja pihalla tutii innokkaasti uusia paikkoja. Ensimmäisenä pääsi kiipeämään lautaseinän (43cm) yli. Vaimoni ehdoton suosikki.
Otti linnun siivestä melko nopeasti syvän puruotteen ja kantoi siipeä. Jonkinverran taisteli vastaan.

2 Sherone. Nartuista selvästi suurin. Ahmatti. Urosten kokoinen. Rohkea. Sopusuhtainen ja kaunis. Pihalla laajin reviiri nartuista. Vilkkaudessa ja äänekkyydessä keskitasoa. Pääsi ensimmäisten urosten joukossa lautaseinän yli. Minun suosikki nartuista.
Kävi suorastaan linnun siiven kimppuun. Syvä kanto-ote. Ravisteli siipeä ja taisteli vetoa vastaan.

3. Sheryl. Nartuista rauhallisin. Toiseksi pienin. Syö hyvin. Välillä vaikuttanut hieman aralta tai tutustuu uusiin asioihin hieman muita hitaammin nuuskien. Iltakävelyllä pimeällä pihalla ainut,joka seurasi minua koko lenkin, eikä jäänyt muun lauman luokse. Ei ole äänekäs. mielellään sylissä ja hyvä kontakti ihmisiin.
Ensimmäisenä haisteli siipeä varovasti ja sitten kantoi varovaisesti nurkasta. Toisella kerralla otti syvän puruotteen ja kantoi hyvin.

4.  Simpson. Uroksista raskain (lihavin), mutta ei rungoltaan suurin. Ahmatti, hotkija. Näyttää härältä. Pennuista äänekkäimpiä, dominoivin. Melko ärhäkkä. Rohkea ja hyvä kontakti ihmisiin. Alkaa herkästi murinaleikkeihin. Painii mielellään. Ulkona välillä touhuaa omiaan muusta laumasta erossa.
Minun suosikki uroksista.
Kantoi siipeä syvällä otteella. Ravisteli ja taisteli vahvasti vastaan.

5. SheryAnn, lempinimeltään niskapilkku. Pienin kaikista. Kevytrakenteinen. Vilkas liikkuessaan ja välillä touhuaa muuta, kun pitäisi syödä. Vilkas, määrätietoinen ja rohkea, Leuanvetäjä. Pienin kaikista pääsi ensimmäisenä kiipeämään reunan yli sängylle emänsä luo ja nisälle. Kun muut vielä kiljuvat minun perään ja ovat aktiivisia, SheryAnn rauhoittuu istumaan ja nukahtaa nopeasti. Rauhoittuu muita paremmin.
Otti siivestä hyvän otteen ja taisteli vastaan.  

6. Sandy, "pakarakoira".  Nartuista vilkkain, varsinäinen elohiiri ja sähikäinen. Liikkuu täysin ennakkoluulottomasti kaikissa uusissa paikoissa ja tilanteissa. Rohkea.  Liikkuu monesti muita pitempään, ennenkuin rauhoittuu nukkumaan.
Hyvä kanto-ote siivestä ja taisteli vahvasti.

7. Steve. Suurin ja komein uroksista. Luonne ominaisuudet kaikki pentueen keskitasoa. Tasapainoinen, melko rauhallinen, mutta silti virtaa riittää.
Siiven kärjestä melko hyvä ote. Veti kevyesti.

8. Scot. Syntyessään uroksista pienin, mutta nyt suurimpia heti kolmen suurimman uroksen jälkeen. Uroksista rauhallisin ja tasapainoisin. Rohkea. Pimeässä ulkona tutki paikkoja aktiivisimmin. Syödessä melko ahmatti.
Rauhoittuu nopeasti, kuten SheryAnn. Muiden vielä mellastaessa ja kiljuessa Scot menee istumaan ja nukahtaa nopeasti. Uroksista hiljaisin.
Siivestä hyvä kanto-ote ja toisella kerralla piti siipeä pitkään.

9. Spence. Riiviö nro 1. Äänekkäin ja aktiivisin uros. Kaikessa ensimmäisenä. Keksii kaikkea touhua ja sähläystä. Ennakkoluuloton ja rohkea. Rauhoittuu viimeisten joukossa. Tuli toisena aidasta yli ja itseasiassa, kun Smith jo osasi varoa kiipeämistä seuraava tippumista Spence kiipesi yli jatkuvasti. (Nyt ei pääse, kun aita on korkeampi).
Hyvä ote siivestä, ravisteli vahvasti, mutta ei kantanut kovin pitkään. Tosin otti siiven kiinni yhä uudestaan, kun siihen oli mahdollisuus.

10. Steele. Uroksista pienin, hieman Spenceä pienempi. Kaunis sopusuhtainen runko. Tasapainoinen melko rauhallinen, mutta ajoittain sähäkkä liikkuja. Ihan terästä tämä kaveri. Kulmaukset kunnossa ja kuin luotu juoksemaan kovaa.
Rauhoittuu ensimmäisten joukossa.
Kiinnostui siivestä ja kantoi hyvin.

11. Star. Toiseksi suurin narttu. Rauhallinen ja tasapainoinen. Lähtee esimerkiksi lasten pitämiin "juoksukisoihin" pihassa. Rohkea. Ei ole äänekkäimpiä.
Siivestä hyvä ote. Kohtalaisesti veti vastaan ja kantoi siipeä pisimpään. Star, tähti; koko pentue on nimetty sen mukaan S-kirjaimella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti