perjantai 1. elokuuta 2014

DogRiders: Pennut kasvavat kovaa vauhtia!

DogRiders: Pennut kasvavat kovaa vauhtia!:

Kaksi viikkoa sitten elimme jännittäviä hetkiä, kun seurasimme Merrin synnytystä.

Merrillä oli mennyt koko tiineysaika hyvin. Se oli ollut virkeä ja aktiivinen. Paino alkoi nousta ja vatsa pyöristyä kolmen viimeisen viikon aikana. Ruokahalu oli valtava. Linnut kiinnostivat. Jostain syystä Merri seisoi lintuja iltakävelyllä tämän tästä. Normaalisti se tietenkin juoksi enemmän ja saisonnat jäivät monesti näkemättä.

Merrin hyvä fyysinen kestävyys ja lihaskunto auttoi kantamaan pennut erinomaisesti. Merri suorastaan ilkkui tiineyden tuomille hidasteille, kun se kuuden viikon kohdalla hyppäsi metrin korkean kiviaidan yli paikaltaan. Olimme juuri käyneet eläinlääkärin luona ihailemassa pentuja UÄ kuvassa. Pihalla Merri näki lapset kiviaidan takana. Äkkiä se hyppäsi aidan yli höyhenen kevyesti.

Perjantaina kaksi  viikkoa sitten aloin epäillä synnytyksen lähestyvän. Merri oli harrastanut pesän rakentamista pihassa ainakin kahteen eri paikkaan. Koiratalon alle se oli monesti ryöminyt kaapimaan maata. Päätin pestä koiran liasta ja hiekasta ennen poikimista. Otin viileää vettä ämpäriin ja laitoin siihen Relaxant Animal pesunestettä. Siinä on luonnon antibakteerisia aineita, jotka estää mikrobi ja hiivakasvua iholla. Pesunestettä ei tarvitse huuhdella pois, joten jätin sen karvaan ja kuivasin koiran hyvin.

Vein Merrin koirahuoneeseen lepäämään.

Odotimme Mustosen Jaanaa käymään kylässä. Kävin katsomassa Merriä juuri ennen Jaanan tuloa ja havaitsin, että lattialla oli nestettä! Ensimmäisen pennun sikiönesteet oli lattialla! Mahan pohjasta kouraisi, nyt se alkaa!

Jaana tuli juuri pihaan. Kerroin Terhille ja Jaanalle, että nesteet on tullu ja Merri voi alkaa synnyttää pian. Talutin Merrin vielä pihalle, että se voisi ulostaa ennen penikoimista. Se käveli selkä hieman köyryssä. Pian se alkoi ponnistaa ja pyöräytti ensimmäisen pennun pihanurmikolle. Upeaa! Kaunis pentu syntyi nopeasti. Merri oli hieman hämillään, mutta  alkoi nuolla sitä heti. Veimme kummatkin koirahuoneeseen. Urospentu oli nopasti nisällä ja alkoi imeä. Neljässä tunnissa syntyi yhdeksän pentua. Merri nuoli kaikki puhtaaksi ja söi jälkeiset. Pennut olivat kaikki nopeasti nisällä imemässä. Käsittämätöntä miten koira voi osata kaiken. Synnyttää, huolehtia hengitystiet nopeasti vapaaksi ja väliajalla imettää syntyneitä pentuja.

Sitten oli kolmen tunnin väli. Käytin Merriä pihalla useita kertoja. Kymmenes pentu syntyi sitten pihalle. Yhdestoista ja viimeinen syntyi sisälle klo 11 aikoihin. Koko synnytys oli ohi yhdeksässä tunnissa.

Seuraavat kolme päivää oli jännittävää. Pennut taistelivat hengestään. Maitoa tuli kaikista 10 nisästä, mutta niukasti, kuten ensisynnyttäjälle on tyypillistä. Ison pentueen alkuvaiheet on hyvin haastavia. Kaikilla pennuilla oli hyvin elinvoimaa ja ne jaksoivat taistella niukasta ruuasta. Suurimmalla osalla pennuista paino oli nousussa kolmen päivän kohdalla. Ensimmäisten paino tuplaantui viikon sisällä ja loppujen muutamaa päivää myöhemmin. Viikon kohdalla pystyi jo huokaista helpotuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti