tiistai 21. huhtikuuta 2015

Ripuli, koiran ruokinta ja lopuksi Happy Dog tietoa

Yksi yleisimpiä ongelmia koiran ruokinnassa on ripuli. Ja toisaalta ehkä kaikista yleisimmin ruokinnan onnistumista arvioidaan ulosteen kiinteyden ja määrän perusteella. Pohdiskelen asiaa hieman tutkitun tiedon, omien ja arvostamieni koiraihmisten kokemusten perusteella. Usein ripulointi liitetään nimenomaan kuivamuonaan.

Syystäkin on järkevää seurata koiran ulosteita. Ripuloinnin syitä on useita. Ja ruokintaankin litityen useita. Käyn tässä ruokintaan liittyvistä ripuleista yleisimpiä läpi. Ensin on hyvä ymmärtää muutama asia koiran ruuansulatuksesta.  Koiran ruuansulatuskanava on selvästi lyhyempi kuin ihmisellä. Läpimenoaika on myös lyhyempi. Imeytymisaika ohutsuolessa on lyhyempi. Mahalaukku on suhteessa koiran kokoon valtavan suuri. Koira syö lajityypillisesti nopeasti. Koira on semilihansyöjä eli lihansyöjän ja sekasyöjän väliltä. Koira on samaa lajia kuin susi, mutta sen geneettiset ominaisuudet ruuan imeytymisessä eroavat olennaisesti. Susikin on semilihansyöjä, mutta pääpaino ruuassa on liha. Susi syö saaliinsa kokonaan, sekä isot, että pienet eläimet. Sen ruokavalioon kuuluvat eläimet ovat usein kasvinsyöjiä ja niiden ruuansulatuskanava on usein täynnä kasveja ja viljaa. Mm. jyrsijöillä on aina mahassa ja suolessa sisältöä, että ne säilyvät hengissä. Susi syö näin myös osin sulanutta hiilihydraattia, sokereita, tärkkelystä ja kuituja. Koira on geneettisesti kehittynyt sulattamaan tärkkelystä paremmin kuin susi. Näin koira on pärjännyt ihmisen kanssa vuosituhannet (Nature). Kasvien, vihennesten ja viljojen osat imeytyvät koiralla yleensä varsin huonosti. Niiden imeytyvyys on alle 20%. (Koiran ruokinta ja hoito, Kempe jne.) Kypsentämällä kasvisperäisten hiilihydraattien ja valkuaisen imeytyvyys paranee. Palkokasvien, papujen, herneiden ja soijan sisältämät hiilihydraatit imeytyvät koiralla huonosti ja aiheuttavat kaasuuntumista suolistossa ja ripulia. Soijan sisältämä valkuainen on koiralle hyvänlaatuista, sen biologinen arvo on lähes sama kuin lihalla. Siksi soijaa lisätään usein kuivamuoniin. Ongelmana voi olla soijan hiilihydraattien aiheuttama ripuli. Jos kuivamuonan valkuaispitoisuutta nostetaan soijalla, saadaan ruoka tehtyä edullisesti, mutta hiilihydraattien huono imeytyvyys aiheuttaa herkästi ripulia.

Runsas liikunta nopeuttaa koiran ruuansulatuksen toimintaa.  Ruoka menee nopeammin ohutsuolen läpi. Ohutsuolessa imeytyy kaikki rasvat ja valkuaisaineet. Jos osa rasvoista jää imeytymättä ohutsuolessa, niitä päätyy paksusuoleen, mikä aiheuttaa ripulia. Rasvaripuli on vetistä. Jos valkuaista on ruuassa liikaa suhteessa imeytymiseen tai sen laatu ja imeytyvyys on huono, päätyy valkuaista paksusuoleen. Siellä valkuainen tuottaa ammoniakkikaasua, joka haisee pahalle ja aiheuttaa ripulia. Ammoniakki imeytyy vereen ja menee maksaan hajotettavaksi. Syntynyt urea poistuu virtsan kautta. Ylimäärä valkuaista on turhaa ja kuormittaa maksaa, aineenvaihduntaa ja munuaisia.  Urheilukoiran energiantarve ja valkuaisen tarve on hyvin suurta. Koska ruuan läpimenoaika ohutsuolessa on lyhyt, pitää valkuaisen ja rasvojen olla hyvänlaatuisia ja hyvin imeytyviä, ettei tule ripulia. Lisäksi valkuaisen sisältämien aminohappojen suhde tulee olla oikea. Myös rasvahappojen suhde tulee olla oikea.  Usein ei ymmärretä, että kypsentämättömässä lihassa ja kalassa on hyvin runsaasti valkuaista ja rasvaa. Niiden imeytyminen ja biologinen arvo on erinomainen. Kuitenkin pelkällä lihan ja kalan ruokkimisella koira ei pysy terveenä ja suorituskykyisenä. Pitää osata antaa lisänä oikeat määrät kaikkia vitamiineja ja kivennäisaineita. Varmin konsti onnistua urheilukoiran ruokinnassa on käyttää hyvänlaatuista kuivamuonaa. Näin tullaan proteiinin, rasvan ja ripulin kanssa tekemisiin.  Kun runsaasti lihaa tai kalaa sisältävään ruokavalioon lisätään vahvaa kuivamuonaa seurauksena on usein ripuli. Syynä ei välttämättä ole huono kuivamuona. Syynä on rasvan tai valkuaisen tai kummankin liikasaanti ja mahdollisesti  huono imeytyminen.  Määrät tulee arvioida suhteessa tarpeeseen. Jos ruoka on hyvänlaatuista ja sen sulavuus on hyvä, voidaan käyttää pienempiä ruoka-annoksia ja laihempaa ruokaa ja näin riski ripuliin on pienempi. Liian laiha ruokinta aiheuttaa myös ripulia. Siihen on useita syitä. Yksi on liian iso määrä ruokaa suolessa. Näin kaikki ei ehdi imeytyä ja taas ripuloidaan.  

 Yhteenvetona: ruokinnan tärkein päämäärä on oikeat määrät oikeita aineita. Minkään ravintoaineen tarvetta isompi saanti ei hyödytä. Tilanne on usein päinvastoin. Monen ravintoaineen liikasaanti aiheuttaa ongelmia ja voi haitata muiden imeytymistä. Jotkut ovat jopa myrkyllisiä liikaa saatuna. Eli sopivasti on paras.

Itse teen ruokinnan niin, että käytän hyvin sulavaa koiran täysravintoa, kuivamuonaa. Lisänä käytän joskus talvella, kun treenataan kovaa, rypsiöljyä ja lihaa, kumpaakin pieninä määrinä.
Happy Dog koira ruuissa on kaksi ominaisuutta, joita korostetaan; hyvä sulavuus ja hyvät raaka-aineet. Happy Dogin liikevaihto on noin 80 miljoonaa euroa. Se on Saksan toiseksi myydyin koiranruoka. Ruokia myydään eläinlääkäriasemilla. Ruuan laadusta vastaa Mullerin perheyritys ja sen huippuammattilaiset. Kaikki ruoka tehdään yhdellä tehtaalla Saksassa. Kaikki raaka-aineet testataan ja tarkastetaan huolella.  Misään ruuassa ei käytetä soijaa.

Monet koiraurheilun huiput luottavat Happy Dogiin. Suomessa Happy Dog koiranruokia on käytetty pitkään mm. rajavartioston työkoirilla, palveluskoirilla, metsästyskoirilla, agilityssä ja valjakkohiihdossa. Nyt vuoden vaihteesta Suomeen on alettu maahantuoda Happy Dog profi-line sarjan rekikoirille suunniteltuja ruokia. Niiden valmistuksessa on käytetty samoja laadukkaita raaka-aineita kuin aiemmin maahantuoduissa Supreme ja Natur-Croq sarjoissa. Profi-line ruokien valmistuksessa on painotettu myös edullisuutta. Maahantuoja Dog Trail Oy (koiraurheilu.fi/) tekee kaiken mahdollisimman edullisesti. Ruoka lähtee Suomeen tuoreena heti valmistuksen jälkeen maahantuojan omalla rekalla. Kuormat ajetaan aina täysinä lasteina. Ruuan varastointi on Vantaalla ja myynti on sieltä suoraan jälleenmyyjille tai suurtilaajille (lavatilaukset) suoraan kotipihaan. Näin säilytysaikaa jää kuluttajalle jopa 1,5 vuotta.  TmiDocTrSam on Profi-Line ruokien edustaja Suomessa. Yritys tarkoituksena on myydä ruuat hyvänlaatuisina kuluttajille ja mahdollisimman edullisesti. Toimintaan kuuluu ostajan ohjaus ruokinnassa ja oikean ruuan valinnan ohjaaminen. Ruuan toimivuuden takuuna on viimekädessä Happy Dogin tehdas ja toimitusjohtaja Georg Muller. Tehtaaseen voi olla yhteydessä vaikka suoraan tai oman jälleenmyyjän kautta. Maahantuoja Ninni Stenhäll on kokenut koiraihminen ja tietää koirien ruokinnasta paljon. Tmi DocTrSam omistaja Samuli Nissinen on koiravaljakkohiihtäjä, joka testaa Happy Dog ruokia omilla koirillaan, kahdella alaskan huskylla, kahdella saksanseisojalla ja suursnautserilla. Menneen kauden aikana on menestyksekkäästi testattu profi-line. Happy Dog profi-line markkinointikulut Suomessa ovat hyvin pienet. Logistiikka on yksinkertaista ja edullista. Niimpä Profi-Line ruokien suositusmyyntihinnat ovat Ruotsin vastaavia ruokia noin 20 euroa edullisemmat. TmiDocTrSam tekee ruuista lisäksi hyvät tarjoukset, jos kerralla tilaa enemmän. Hinnoissa päästään hyvin alle kahden euron kilolta.


Varmin, edullisin ja laadukkain tapa ruokkia koira on hankkia hyvää kuivamuonaa ja lisätä siihen tarvittaessa pienempiä määriä lihaa ja tai kalaa ja joskus rasvaa. Hinnassa täytyy huomioida, että raa-an kalan ja lihan kilohinta pitää kertoa kolmella, että päästään samaan verrattavaan kilohintaan kuivamuonan kanssa. Kypsentämättömissä tuotteissa on niin paljon vettä.

Kerron seuraavassa jutussa kokemuksia omien koirien ruokinnasta ja testauksista. Olen ollut erinomaisen tyytyväinen.  Mutta nyt on pakko mainita muutama tyytyväinen Happy Dog Profi-Line käyttäjä Suomesta. Raine Niemi, MD ja LD matkat, Juho Ylipiessa, LD matkat ja rekikoirasafarit, Tuomas Notko SP matkat ja valjakkohiihto, Juha Laine, LD matkat ja rekikoirasafarit Torassieppi huskyfarm, Kimmo Haapanen, MD ja LD matkat, Suvi Koukkari ja siperianhuskyt ja moni muu. Viimeisimpänä MM kisojen jälkeen ja eri ruokamerkkien testaamisen jälkeen Happy Dog käyttäjäksi on päätynyt Riitta Kempe.

Maailmalla on huippumushereita jotka luottaa Happy Dogiin ja käyttävät koirillaan Profi-Linea. Tuore avoimen sprintin maailmanmestari Detlef Oyen, huippu MD-kuski ja tämän vuoden Border Rush voittaja Tom Andres, Legendaarinen Heini Winter tulevat ensimmäisenä mieleen.

Laatua on ja nyt huippuedullisesti! Väitän, että meitä parempaan hintalaatusuhteeseen koiranruuissa ei pysty  Suomessa kukaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti